Stucwerk Drogen? Voorkom Scheuren En Barsten

Strak gestucte muren geven je woning een verzorgde en luxe uitstraling. Stucwerk goed laten drogen is cruciaal voor een professioneel eindresultaat. Lees daarom snel verder en voorkom scheuren en barsten.

Met professioneel stucwerk geef je je huis de uitstraling waar je van droomt: strak, luxueus en trendy. Met het professioneel aanbrengen van stuc ben je er alleen nog niet. Goed en rustig laten drogen is minstens zo belangrijk. Doe je dit niet, dan ontstaan er mogelijk scheuren, barsten en gaten.

Heb je net je muren of plafond laten stuken en wil je schilderen, behangen of betegelen? Ontdek dan in dit artikel waarom drogen zo belangrijk is en hoe lang stucwerk moet drogen.

Forceren gevaarlijk bij drogen stucwerk

Specie voor stucwerk bestaat voor een groot deel uit water. Dit is soms wel 60%. Na het aanbrengen van de specie trekt dit vocht eruit. Forceer je dit, dan kunnen er scheuren en barsten ontstaan. Neem daarom altijd de tijd voor het drogen van je stucwerk.

Hoe lang het drogen van stucwerk precies duurt verschil per situatie. Een vuistregel is 1 dag per millimeter aangebrachte specie. Hoe dikker de laag, hoe langer je dus moet wachten.

Je kunt het droogproces versnellen door de binnentemperatuur te verhogen, bijvoorbeeld met een bouwdroger of kachels. Maar dit is als gezegd niet zonder risico.

Wil je zeker zijn van een strak en professioneel eindresultaat? Laat je stucwerk dan altijd minstens 7 dagen uitharden. Dan weet je zeker dat je muren en plafonds volledig droog zijn.

Houd hier rekening mee bij het drogen van stucwerk

Bij het drogen van stucwerk is een aantal aspecten van belang. Dit zijn:

  • De dikte van het stucwerk
  • De luchtvochtigheid van de ruimte
  • De ventilatie in de woning
  • De binnentemperatuur

Ideaal is een kamertemperatuur van rond de 20 graden Celsius. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie, door de ramen flink open te zetten. Dan wordt de vochtige lucht gelijkmatig afgevoerd.

Is de ruimte koeler dan 20 graden, dan heeft het stucwerk een langere droogtijd nodig. Dit is echter niet ideaal en een gelijkmatige warmte is beter. Dit droogt de specie egaal.

Wil je het droogproces versnellen? Dan kun een bouwdroger inzetten, maar dit raden we sterk af. Stukadoren is een precies werkje en het zou zonde zijn als er door ongeduld scheuren in je strakke muren ontstaan. Overleg als je haast hebt altijd met je stukadoor en kies de beste oplossing voor de situatie.

Droogtijd verschilt per soort stucwerk

Het drogen van stucwerk kost globaal een dag per aangebrachte millimeter specie. Dit verschilt ook per materiaal en het soort stucwerk. Zo duurt het drogen van stucwerk op een buitenmuur veel langer dan binnen. De droogtijd voor buiten-stucwerk kan oplopen tot wel 5 a 6 weken.

Heb je een muur of plafond met beschadigingen? Dan kun je deze weg laten werken met een dikkere stuclaag. Houd ook nu rekening met een langere droogtijd. Overleg altijd vooraf over de droogtijd met je stukadoor.

Voorbereiden op stucwerk, hoe lang duurt dat?

Zit je in een verbouwing of renovatie, dan heb je waarschijnlijk haast. Meubels en spullen staan in de weg en je wilt zo snel mogelijk genieten van je nieuwe luxueuze woning. Hoe lang duurt het stuken en wat is een realistische planning?

Het stuken begint met voorbereiden werkzaamheden. Zoals het afplakken van kozijnen, vloeren en stopcontacten. Dit duurt meestal zo’n halve dag.

Na het afplakken brengt de stukadoor een basislaag aan. Daardoor hecht het gips in de volgende fase beter. En het voorkomt dat de muur het stucmateriaal ‘opzuigt’. Het voorstrijken duurt ook zo’n halve dag.

Na het drogen van de basislaag kan de stukadoor aan de slag met de definitieve stuclaag. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de woning duurt dit tussen de 3 en 5 dagen.

Vervolgens moet het stucwerk goed drogen en uitharden. Houd hiervoor zo’n 7 tot 14 dagen aan, zodat je zeker weet dat er geen barsten, scheuren en gaten ontstaan.

Daarna zijn je muren klaar voor verdere behandeling, bijvoorbeeld met behang, verf of tegels. Ook kun je de muren hoogwaardig laten afwerken met andere stuclagen. Houd er dan wel rekening mee dat deze ook weer moeten drogen.

Stucwerk laten drogen? Dit moet je wel en niet doen

Wil je foutloos stucwerk, dan is het cruciaal dat je je muren en plafonds volledig laat drogen. Daarom zetten we nog even kort op een rij wat je vooral wel en niet moet doen. Dit zijn de punten.

Wél doen bij stucwerk drogen:

- Haast je niet.
- Zorg voor een constante temperatuur van 20 graden in de ruimte.
- Laat de ruimte goed ventileren.

Niet doen bij stucwerk drogen:

- Muren kunstmatig verwarmen, bijvoorbeeld met een straalkachel.
- Ramen gesloten houden of juist volledig open zetten.
- De thermostaat te hoog zetten.

Professioneel en razendsnel stucwerk? Kies ook voor Stucwerk 038

Strak en professioneel stucwerk maakt je woning af. Of het nu om een ouder huis of een nieuwbouwwoning gaat.

Wil jij ook meer rust en ruimte en is je woning ouder dan 2 jaar? Profiteer dan van de aantrekkelijke 9% btw-regeling en bespaar flink. Op het stucwerk zelf en de voorbereidende werkzaamheden, zoals voorbehandeling en gebruikte materialen.

Geef je huis de uitstraling die het verdient met de hulp van Stucwerk 038. Als regio-expert zijn we actief in deze plaatsen:

  • Zwolle
  • Hattem
  • Kampen
  • Heerde
  • Wapenveld
  • Meppel
  • IJsselmuiden
  • Wezep
  • Heino
  • Raalte

Onze ervaren stukadoors garanderen een perfecte wand- en plafondafwerking. En dankzij de voordelige 9% btw-regeling bespaar je honderden euro’s.

Een strak huis begint met een afspraak.

Neem nu contact met ons op.